fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!

Ett nytt år är på ingående och 2010 är snart slut.
För mig har det varit ett spännande år där jag mött många härliga hundar och många härliga människor. Alla dessa möten har inneburit nya insikter och ny kunskap och jag är så tacksam.
Tack alla ni som kommit för att gå på våra kurser, tack alla ni som kommit för att få mera förståelse för era hundar och tack alla ni som kommit för att hitta en lösning på era hundrelaterade problem.
Tack mina fina medarbetare Rasmus och Clara för att ni finns och för att ni utför ett fantastiskt fint jobb.
Tack mina underbara hundar Tessi och Bella som finns här hos mig och tack för allt ni lär mig hela tiden.

2011 är ännu ett tomt kapitel i mitt liv, allt är möjligt och lite till.
 Min önskan inför det nya året är en ökad  förståelsen för våra underbara hundar. Jag önskar att människorna som väljer att leva med hunden som följeslagare verkligen är villiga att lära sig att förstå dem som egna individer och inte bara tar för givet att de skall göra oss till viljes.
Jag tror på ett liv i harmoni och ett samspel där det inte handlar om vem som vinner utan där alla är vinnare och där ingen förlorar. Tyvärr finns det alltför många hundar idag som är förlorare och  jag hoppas verkligen på en förändring, de förtjänar det dessa fantastiska hundar..
För min egen del önskar jag mig nya äventyr, nya härliga insikter, nya utmaningar och sist men inte minst nya MÖTEN.
Jag önskar er alla ett fantastiskt Gott Nytt 2011!

torsdag 9 december 2010

farliga hundar!?!

Att arbeta som hundpsykolog är otroligt intressant, lärorikt och ansvarsfullt. Jag träffar många olika hundägare och många olika hundar, och alla upplever ett eller flera problem kring hunden och hundägandet. Arbetet innebär att kartlägga problemet som hundägaren upplever med hunden, att lägga upp en träningsplan och att ge hundägaren adekvata och ansvarsfulla råd, som i längden skall bidra till att problemet minskar eller försvinner.
Problemen varierar, de vanligaste är ensamhetsproblem, att hunden skäller på andra hundar på promenaden, olika stressrelaterade problem såsom hyperaktivitet hos hunden och sist men inte minst hundar som upplevs som aggressiva gentemot människor, och som i vissa fall även bitit en eller flera människor.
Sista tiden har jag haft två fall med hundar som bitit människor, och i båda fallen har det handlat om hundar som klassas som "kamphundar" och som redan har ett tvivelaktigt rykte.
Att arbeta med fall där hundar bitit människor är alltid allvarliga och jag känner ett stort ansvar, i att ge adekvata råd och ärliga svar. Det första jag brukar säga är att det absolut inte får hända igen. Mitt ansvar ligger i att hjälpa hunden och hundägaren, men omgivningen får absolut inte komma till skada.
Dessutom är det ju så numer att får polisen vetskap om incidenten, kan det vara helt adjöss för hunden, numera är deras policy att avliva hunden först och fråga sedan(om de frågar alls).
I båda fallen handlade det om trevliga, sociala hundar som älskade alla människor från början, ända tills de råkade ut för allvarliga övergrepp både fysiska och psykiska från människor i deras omgivning. Detta ledde till att de slutade lita på främmande människor helt och hållet och en hund som inte litar på människor, som är skeptisk till människor eller som är rädd för människor, den hunden kommer förr eller senare att hamna i lägen där den känner sig hotad och då går den till försvar.
I båda fallen fanns det ansvarsfulla ägare, som ville göra allt som stod i deras makt för att få hunden välfungerande igen, och i båda fallen har hundarna gjort stora framsteg på ganska kort tid. Det gläder mig enormt mycket och det bevisar ännu en gång att hundar är otroligt anpassningsbara, när vi ändrar omgivningen ändrar sig hunden.
Vad behövs för att få dessa hundar på rätt spår igen?
Förutom seriösa och ansvarsfulla hundägare som förstår vikten av att det inte får hända igen, behöver de slippa alla trängda lägen där de kan känna sig hotade, så att de kan slappna av. De behöver också träna på att ändra associationen till människor, från att vara skeptisk idag till att börja associera människor med något positivt istället. Att bemöta sådana här hundar med våldsamma metoder är helt förkastligt, de behöver bli bemötta med respekt och kärlek för att ännu en gång lära sig att människor är goda, snälla varelser.
Dessa hundarna har haft en enorm tur, de har sluppit bli avlivade och de börjar sakta men säkert att börja lita på människor igen, men tänk på hur många hundar som inte har denna tur och som döms ut som farliga hundar.
Min åsikt är att alla hundar är farliga, alla hundar kan bitas och alla hundar kan gå till försvar om de känner sig hotade.
Det är upp till oss människor att ta fullt ansvar för våra hundar och se till att de lär sig att lita på alla människor, se till att de bara får positiva upplevelser av oss och vår halvknasiga värld, då kommer de också att vara harmoniska, välfungerande och "ofarliga hundar".