måndag 6 juni 2011

Äntligen semester!!

Nu har min semester börjat, och det är härligt.
Vädret är på min sida, för solen har varit på plats varje dag hittills.
Jag och Bella började semestern med att gå på kurs tillsammans.

Hela lördagen och söndagen har gått till att lära sig att planera sin träning, träna på att få fram olika beteenden, på att på stimuluskontroll och på baklängeskedjning av lite längre och mer komplexa beteendekedjor.
Det har varit fantastiskt roligt och inspirerande, och vi har haft förmånen att ha en jätteduktigt klickertränare som vår lärare Åsa Jacobsson, som driver Canisdelen i Skåne.
Jag som för det mesta själv har rollen som lärare, har nu ännu en gång känt på hur det är att vara elev och försöka få ihop teorin med praktiken. Ibland är det lätt men ibland, sitter man där helt fånig och fattar ingenting, eller så skall man träna sin hund och gör allting bakvänt. Sannerligen intressant och något som är viktigt för varje lärare tror jag, så att man inte glömmer hur det är att vara elev.
Åsa har varit en härlig lärare, med  glimten i ögat, med en ödmjuk attityd och med en stor kunskap inom sitt område.
Bella som inte har så mycket kurserfarenhet, klarade av lördagen med bravur, trots att hon blev jättestressad och trött bara av att vara på ett nytt ställe. Hon ställde glatt upp på mina träningspass, och det gick jättebra tycker jag.
På söndagen mådde hon däremot inte bra, kräkte upp sin frukost direkt på morgonen, så jag fick vackert åka på kurs själv.
Men inga problem, Åsa lånade jättesnällt ut sin lilla valp, som jag fick träna med. Mycket lärorikt och intressant att få träna någon annans hund, och han var dessutom ett litet charmtroll, så lätt att tycka om, den lilla godingen.
Det viktigaste jag fått med mig från helgen är hur viktigt det är med planeringen av sin träning, något som jag tror många fuskar med, att veta VAD det är jag skall träna på nu, HUR jag skall gå tillväga dvs. hur skall jag dela upp det i mindre bitar, och sist men inte minst UTVÄRDERA det hela, så att jag vet hur jag skall gå vidare.
Något som Åsa också poängterade var vikten av att dela upp träningspasset i att tänka och att träna.
När vi tänker då tänker vi (planerar och utvärderar)  när vi tränar då tränar vi (och inte tänker!!)
Mina övriga kurskompisar var också väldigt trevliga med trevliga hundar, så helgen har som sagt varit  helt kalaskul!
Hoppas resten av min semester blir lika fin!