tisdag 1 februari 2011

Machohundar - finns dom?

Idag när vi var ute, jag o Bella träffade vi på en liten borderterrierkille, han var inte så gammal högst 2 år. Bella var lös så hon sprang runt och ville leka. Han fick vackert stanna kvar i kopplet, för honom kunde man inte ha lös förklarade matte, för han sprang efter kaniner.
När Bella väl lugnade sig och kom fram till honom för att hälsa på hundars vis, nosa fram o bak och kolla läget, gick det inte alls.
Han var inte ett dugg intresserad av att nosa varken fram eller bak, utan han skulle kliva på direkt. Inget "hej" eller "va´ snygg" du är, utan pang på rödbetan, kliva på och helt okontaktbar var han.
Matte förklarade att han hade redan parat sig fyra gånger så det var allt han ville med alla tikar han mötte. Han brydde sig inte ett dugg om vad tikarna tyckte, hur mycket de än protesterade, han skulle para sig till varje pris.
Tur att han inte är människa, för då skulle man burat in honom för länge sedan:)) För våldtäcktsförsök.
Funderar lite kring detta fenomen, hur våra hundar avlas fram till riktiga machohundar fullproppade med testosteron, vilket förmodligen är varje hundöppfödares dröm, en hanhund som absolut jättegärna och jätteofta vill para sig.
Sedan tänker jag på hundarnas ursprungliga beteende, på deras arv från vargen och på hur långt ifrån ett naturligt hundbeteende denna jycke uppvisar.
Tänk att inte kunna umgås med sina hundkompisar på ett naturligt och avslappnat sätt, utan att bli stressad och blockerad av sin sexdrift.
Jag tycker hemskt synd om hunden, och jag önskar honom en betydligt lugnare och mera harmonisk tillvaro.
Han kanske vore betydligt lyckligare utan sin manlighet, vem vet?

1 kommentar:

  1. Jag har sett liknande tendenser hos andra hanar som använts mycket till parning - de har slutat leka och uppvakta, det är bara rakt på.
    Kan inte låta bli att undra vad som händer med deras personlighet den dagen de inte avlas på längre och det kanske är dags för en kastrering?

    SvaraRadera