onsdag 13 april 2011

Olika sätt att träna sin hund på

                                 
                                                                    Bella o Emelie

Har varit på seminarium i helgen. Emelie Larlham från USA som blivit känd för att lägga ut små videoklipp på youtube om hundträning, har varit i Malmö.
Emelie tränar hundarna genom operant träning och det innebär bla. a. att hundarna får tänka mycket själva för att komma på vad som lönar sig, att hon inte korrigerar hundarnas beteende när de gör "fel" och att hon mycket aktivt belönar hunden när den gör rätt.
Det finns många olika sätt att träna hundar på, och det handlar om att hitta "sitt" sätt, det som man själv trivs med. Vissa sätt går ut på att belöna hunden när den gör rätt och att straffa hunden genom ryck i kopplet, genom att säga nej/fy eller fysiskt tillföra hunden obehag genom nyp, slag eller annat (kallas även för att man korrigerar hunden, det låter inte så illa som straff) när den gör fel. De flesta hundägare verkar ha fastnat för detta sättet.
Det finns ett annat sätt att träna på, som bygger på att man låter bli att lägga energi på att straffa hunden när den gör fel, men där man aktivt belönar hunden när den gör rätt. Många använder en klicker, men det måste man inte, klickern gör det dock mera effektivt.
Detta sättet har jag fastnat för.
Dels för att jag kan se glädjen hos hundarna som har tränats enligt denna modell, men också för att jag ser hur effektivt det fungerar.
Lägger man ner tid på att träna sin hund måste det även vara effektivt, annars kan det kvitta.
Dessutom är det en utmaning för mig att kunna sprida desa tankar vidare till mina kursdeltagare, ibland lite skeptiska till en början, men allt som oftast helnöjda när kursen är slut.
Vill du se lite hur Emelie tränar sina o andras hundar gå in på http://www.dogmantics.com/  och kika på videoklippen.

Nu, iväg till kvällens valpkurs, skall bli kul:))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar