måndag 29 augusti 2011

Stress är inget lydnadsproblem!!!!




Känner ett stort behov av att skriva om det här med stress hos hundar. Både för att jag själv ser det hos mina egna hundar, framförallt Pinpon just nu, men också för att jag ser det hos de hundar jag möter med sina ägare. Hundägare som ser att något inte är som det ska, men som inte alltid förstår att det är STRESS det handlar om. De tror att det handlar om allt ifrån olydnad, trots, dominans hos en hund som vill bestämma till en hund med personlighetsproblem.
I helgen har jag träffat en del hundar som uppvisat kraftiga stressymtom. De skällde, drog och flängde i kopplet, var svåra att få kontakt med, darrade och uppvisade ett överaktivt beteende.
De flesta hundar med stressproblem är lugna när de är hemma, men när de kommer till nya miljöer, då stiger stressnivån direkt. De visar klart och tydligt att de inte kan hantera den nya miljön, och blir jobbiga att ha att göra med.
Ägaren i andra ändan av kopplet blir oftast irriterad över hundens beteende, och kanske skäms inför andra, över den jobbiga och olydiga hunden? Man drar i kopplet, fyar sin hund och stressen stiger även hos en själv.
Jag skall börja med att säga STRESS ÄR INGET LYDNADSPROBLLEM!
En stressad hund kan ha lydnadsproblem, men bara då hundägaren inte lärt hunden vad den skall göra.
En hund väljer inte att bli stressad dvs. stress kan inte styras av viljan. Det sker automatiskt, när hundens hjärna signalerar FARA.
Då händer det väldigt mycket i kroppen, stresshormoner bildas och frisätts, hjärtat slår fortare, andningen går fortare, musklerna blir hårda, hela hundens kropp förbereder sig för en maximal prestation och hjärnan, den som behövs för att tänka klart och kunna fokusera, LÄGGER AV när stressen är för hög.! Det sistnämda kallas för hjärnstress och drabbar även oss människor när vi blir stressade. Vi glömmer sådant som är viktigt, vi kan inte koncentrera oss, vi blandar ihop saker o ting och gör fel, vi blir arga, irriterade och blir allmänt jobbiga att ha att göra med.
Känner Du igen dig??       

Hur hundarna reagerar på sin miljö är högst individuellt och därför är det så att hund A blir stressad av vissa saker som hund B inte blir och hund B blir stressad av saker som hund A kan hantera bra.
Därför kan man inte jämföra hundar och deras stress. Alla individer, hund som människa har sina egna individuella stressorer(det som stressar oss) och det är inte själva det som händer som stressar utan individens upplevelse av det som händer.
Har man en hund med stressproblem behöver man göra en stressanalys dvs. kartlägga vad som utlöser stress hos just denna hund. Det kan handla om många faktorer, hundägarens irritation och ständiga tillsägelser, för höga krav från omgivningen, otydliga och godtyckliga regler och ramar, bristfällig kommunikation från hundägarens sida dvs. hunden förstår inte vad du menar, ensamhetsproblem, rädsla för vissa saker, bristfällig miljöträning, smärta/sjukdom, dagismiljö, felaktig hantering, stress under valpåldern, felaktig/bristfällig aktivering och mycket mer.
Därefter får man börja stressreducera.
En hund som varit stressad en längre tid, behöver oftast semester för att få stressen att lägga sig såpass så att man kan börja träna hunden på ett ordentligt sätt. Träningen går oftast ut på att utsätta hunden för det som stressar i pyttesmå doser och sakta vänja hunden vid det, så att den slipper att hamna i stress.
En hund som varit stressad ett tag, och som utsätts för sina stressorer regelbundet, kan liknas vid ett vattenglas som är nästan fullt. Det behövs endast lite, lite som händer för att hela vattenglaset skall rinna över = hunden skall reagera.

Att stressreducera en hund med hög stressnivå är som att skala en lök:
Stressen minskar undan för undan och hunden börjar visa andra sidor av sig själv, som man ibland inte ens visste fanns.
Små, små tecken visar att man är på rätt väg, såsom:
mindre behov av spring och fart hela tiden
äter sin mat lugnare (om den tidigare kastat i sig maten)
äter med bättre aptit (om den tidigare inte haft matlust)
tar godis vid träning(om den ratat godiset tidigare)
skäller mindre
hoppar mindre
klarar mera närkontakt/kel/massage
lyssnar mer och på ett aktivt sätt
ligger ner o vilar mera, kanske på sidan
hunden drar o flänger inte i kopplet

Jag har träffat hundägare som haft hundar som klart visat att de inte kan hantera och klara av nya miljöer, men som ändå har fått följa med på alla utflykter man gjort.
Om hunden efter 6 månaders sådan miljöträning fortfarande inte klarar av dessa miljöer, då är är det inte miljöträning för hunden, det är stress och inte annat.
En lyckad miljöträning leder till att hunden lär sig något nytt dvs att kunna fungera och må bra i nya miljöer.
Om stressen är för hög, är det svårt för hunden att  lära sig något nytt och då måste man tänka om.

Många hundar mår också bra av att få tydliga regler och att faktiskt få lära sig vad det är vi vill att de skall göra. Vi är ofta så himla upptagna med att tala om för dem vad de inte skall göra, och glömmer helt bort att istället tala om för dem vad vi vill att de gör istället.
Mycket effektivare, och det blir lättare för hunden att förstå vad du vill.
Hur talar man om för hunden vad man vill att den gör?
Genom att belöna den förstås, med något den verkligen uppskattar (köttbullar är aldrig fel).
Alla hundar, även de stökiga gör rätt ibland, där skall du belöna den på direkten(inom 1 sekund). Då ökar sannolikheten att de gör om det igen, och då är ni på rätt väg.

Stress är något alla levande varelser råkar ut för med jämna och ojämna mellanrum. Är stressen tillfällig och kortvarig, är det inte farligt, bara jävligt jobbigt:)
Men om stressen blir regelbunden och långvarig, då sliter det jättemycket på både oss människor och på våra hundar, vi blir "utbrända".
Det behöver inte vara så.
Vi kan hjälpa våra hundar att må bra, och att inte behöva gå omkring med kronisk stress, om vi är lyhörda för deras behov, och är beredda på att förändra oss, omgivningen eller annat som skall till för att göra livet bättre för våra fyrfota vänner.


1 kommentar:

  1. Vilket bra inlägg. Precis d jag behövde veta. Har en omplacering som visar mycket stress. Tack för infon.

    SvaraRadera