onsdag 3 november 2010

Varför morrar hunden?

Vad är det som gör att vi människor är så rädda för hunden som morrar?
 Hunden som morrar är opålitlig, den försöker klättra i rang för att ta över ledarskapet i hemmet,
den är ouppfostrad, den är "mentalt dålig" och skall inte få finnas, den bär sig illa åt och därmed skall den straffas, den skall läras att veta hut och den är en farlig hund.
Det finns säkert fler saker som vi människor säger om hunden som morrar men dessa är väl de vanligaste som jag hör. Jag träffar en hel del hundar som morrar i mitt arbete och nästan alltid vill ägaren straffa hunden eller på annat sätt visa hunden att det den gör är fel.
Varför är det fel för en hund att morra?
Vad är det som gör att vi människor inte ser att det är ett sätt för hunden att få fram ett budskap på helt enkelt. Vad betyder det när hunden morrar, undrar förhoppningsvis de som läser detta.
Grejen är den att det kan betyda flera saker. Precis som vi människor har ord som betyder flera saker, har hundar signaler och utryck som kan betyda fler än en sak. Det är med hjälp av morrets karaktär som vi kan förstå betydelsen av det. Morret låter annorlunda beroende på vad hunden vill säga och hela hundens kroppspråk hjälper till att berätta vad det handlar om.
En del hundar morrar när de leker och i upphetsningen kan de låta som ett helt lejon. Hunden ser glad och ibland full i fan ut och man ser på hunden att den har roligt. Inget farligt alls och hunden slutar med det när leken är över. Vissa hundar morrar när de "pratar" tex. rottveiler och det är bara ett sätt bland andra som de utrycker sig på. Sedan kommer vi till morret när hunden har en sak den gillar och morrar för att försvara den från någon annan hund eller människa.Låter mera dovt och betyder helt enkelt - kom inte hit, det är min. Detta skall man respektera, för i hundarnas värld är det så att det en hund har, det tilllhör den och ingen har rätt att ta grejen ifrån den. INTE förrän den lämnar den tex. för att gå och dricka eller för något annat, då är det fritt fram för vem som helst att ta den. Så fungerar det i hundens värld, och hur många hundar har inte blivit rejält bannade när de morrat åt matte eller husse i tron att de skulle ta deras älskade grej ifrån dem. Mitt tips är att vill man inte att hunden skall vara 100% trygg med sin ägare så skall man garanterat straffa sin hund för att den vill ha sin grej ifred. Så enkelt är det. Tilliten däremot kommer av att man vet att man aldrig blir av med sin grej på ett ojust sätt. Skulle matte eller husse av någon anledning behöva ta min grej ifrån mig, så får jag alltid något annat gott och roligt i utbyte. det handlar om att vinna-vinna.
Sedan har vi morret som betyder stick o brinn, och det handlar oftast om  att hunden känner sig hotad, otrygg eller obekväm på något sätt. Det kan handla om en specifik situation som när någon mysko människa dyker upp tex. i MC mundering och hjälm(ser jättehemskt ut sett ur hundens perspektiv, jag lovar) och hunden morrar på den. Det handlar då om att få den skrämmande figuren att gå sin väg, helt enkelt, varken mer eller mindre. Det kan också handla om en hund som är rädd och otrygg i sig själv, oftast finns det en orsak till detta iform av att den någon gång blivit illa behandlad eller skrämd av sin omgivning. Ibland räcker det med en engångshändelse för att få en för övrigt trygg hund att sluta att lita på människor helt och hållet och ibland kan det hända tråkiga saker under en längre tid innan hunden blir rädd och otrygg.
Dessa hundar kan morra åt både människor den  känner och åt människor den inte känner. Den kan även morra åt andra hundar både kända och okända beroende på vilken erfarenhet den haft.
Och vad gör deras ägare i 90 % av fallen när hunden morrar?
Jo, man säger nej-fy, man slänger ner hunden i backen, man blir arg på hunden och man försöker på alla möjliga sätt att straffa hunden för dess beteende.
Tänk om hundens beteende är det enda riktiga i den givna situationen, då?
Tänk om hunden gör helt rätt grej?
Att morra betyder inte - nu biter jag dig. Det betyder inte heller - kom hit skall vi slåss och göra upp.
Att morra betyder - stick, ge dig iväg. Det betyder även - detta känns skrämmande, eller läskigt.
Visst, respekterar jag inte hundens morr, utan tar tag i den eller på annat sätt hotar den ännu mer, kan det mycket väl hända att den biter mig, men då är mitt eget fel, för hunden har sagt ifrån tydligt och den har förvarnat mig.
Att i det läget straffa hunden är mycket orättvist och det hjälper inte hunden på något vis att komma över sin rädsla eller osäkerhet. Snarare blir det ännu jobbigare för hunden att kunna hantera situationen.
Det är aldrig bra att straffa ett morr från hundens sida, eftersom det nästan alltid handlar om bristande tillit.
Hur hanterar man det då?
För det första är det bra att lära sig sin hunds språk, så att man med en gång kan se vad för slags morr det handlar om.
Ser man att det handlar om morr i försvar, skall man i första hand låta hunden få vara ifred med sin grej och i andra hand bör man träna på att kunna byta till sig grejen, så att hunden lär sig att det är helt ok att lämna ifrån sig grejen till matte/husse, den får oftast något i utbyte.
Handlar det om att hunden morrar för att den inte är trygg med människor, miljöer eller andra djur, skall man istället för att bestraffa, hjälpa sin hund genom att i första hand se till att den inte hamnar i situationer där den inte är trygg eller situationer som skrämmer den. I andra hand skall man träna på att hunden successivt får lära sig att läskiga saker kan innebära något positivt tex. lite godis eller annat kul, så att den skrämmande bilden byts ut mot en mera positiv. Här är klickerträning ett helt fantastiskt hjälpmedel, där man på ganska kort tid kan få en hund som är rädd för tex. barn, att förstå att barn faktiskt kan betyda godis, lek eller annat som hunden gillar vilket leder till att den slutar att vara rädd.
Summan av kardemumman - hunden som morrar är inte farlig (i 9 fall av 10)
Den försöker bara berätta något viktigt för dig, och om du lyssnar på den och om du finns kvar och stöttar den på bästa sätt, kommer den alltid att ha tillit till dig och den kommer alltid att veta att matte/husse - de är fantastiska, de fixar så att allt blir bra.
Hur blir det bätttre än så?

15 kommentarer:

 1. vad bra skrivet,det bästa jag läst,Tack

  SvaraRadera
 2. Hej Eva,

  Jag kan se att det ligger en del i det du skriver men jag tror att du endast talar om en del av sanningen. Jag vet en familj som gjorde just det du skriver om och den Rottisen tog helt enkelt över hela familjen. Alla skulle följa dess vilja för ingen tog "kampen" med honom. Det slutade med en "odräglig hund" som avlivades bara för att ingen talade om för honom att det inte var han som skulle bestämma. Mycket tragiskt med en fantastiskt fin hund.

  Jag förstår att du skriver i generella ordalag men det kan misstolkas som att hundarna själva skall få bestämma och det tror jag inte att du menar. Jag antar att det är samma sak som fri uppfostran under 60-70-talet

  Hälsningar,
  Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas, ingenstans i mitt inlägg handlar det om vem som bestämmer eller inte. Det handlar om att många blir rädda för hunden som morrar, och att man inte behöver bli det, eftersom det är ett sätt för hunden att uttrycka sig på. Om man misstolkar det till att inte sätta upp regler för vad hunden får göra eller inte, då har man missat hela poängen. tyvärr...

   Radera
 3. hej. min hund morrar åt min andra hund, men de eskalerar oftast alltid i att han vill bita. de ska jag väl ändå inte backa ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man ha problem med sina hundar i familjen med att de bråkar på allvar dvs vill bita varandra, då måste man ta tag i det och utreda varför det är så. Det är inte ett normalt beteende för en hund att vilja ge sig på sina egna flockmedlemmar. Det är ingenting man skall tillåta, men inte heller ett tillstånd som man får lämna utan att titta närmare på det. Vad är det som triggar? Var ligger stressnivån hos hundarna? Hur länge har det pågått? Vad gör ena hunden och vad gör den andra?
   Kontakta gärna en hundpsykolog så att du kan ta tag i problemet så snart som möjligt.

   Radera
 4. Hej. Jag hittade detta inlägg när jag googlade på valpar som morrar. Vi har en mysig liten malteser som nu är 4 månader. Vi har haft honom i 2 v. Han är jättemysig och verkar älska hela familjen. Men han morrar. Framförallt morrar han på dottern som är 13 år. Ibland kan jag förstå att han morrar för då vill han vara i fred. Men igår tex, då lekte dottern och jag med honom och han morrade bara åt dottern. Vad gör man åt detta? Tacksam för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har samma problem som Anna. Vi har en 4 mån dvärgschnauzervalp som morrar åt vår 12 åriga dotter hela tiden så fort hon ska göra något. Vad gör man åt det?

   Radera
 5. Hundar som morrar när de passerar under promenader är otrevliga och de borde bli tillsagda V A R J E gång! Det är ägaren som ska ha kontroll på situationen och har hon/han det behöver hunden inte morra åt okända personer oavsett orsak !!!

  SvaraRadera
 6. Hej jag tyckte dit inlägg var väldigt bra! Dock så har jag en fråga angående våran ett åriga tik som är en blandras mellan schäfer/tollare. Det är så att hon har börjat morra titt som tätt tex ibland när vi ligger i soffan när vi myser med henne henne så kan hon helt plötsligt börja, sen även i sängen när vi skulle sova då min sambo skulle klappa henne och säga godnatt så börja hon morra åt sambon. Och reste sig och gick i mot henne och fortsatte morra. De var lite obehagligt tyckte vi men då sa jag åt henne att gå ner. Sen kan hon hoppa upp i soffan och lägga sig tätt intill hos oss och börja morra. Så vad kan det kanske bero på?

  SvaraRadera
 7. Jag har en tjt som morrar när min sambo kommer näratt mig när jag myser med tjt. Hon morrar när vi säger till henne att lämna sängen/soffan. Och hon morrar i sängen när vi rör oss och kommer åt henne. Det är inte ett litet nu är jag missnöjd morron utan ett aggressivt morr. Vi har försökt med att hon inte får vara i sängen/soffan alls. Och att hon direkt måste gå ner från sängen och ut till sin korg. Hon går men först morrar hon son ibland går över i ett skall. Beteendet har eskalerat och det känns som att inget fungerar. Tacksam för hjälp.

  SvaraRadera
 8. Jag har en tjt som morrar när min sambo kommer näratt mig när jag myser med tjt. Hon morrar när vi säger till henne att lämna sängen/soffan. Och hon morrar i sängen när vi rör oss och kommer åt henne. Det är inte ett litet nu är jag missnöjd morron utan ett aggressivt morr. Vi har försökt med att hon inte får vara i sängen/soffan alls. Och att hon direkt måste gå ner från sängen och ut till sin korg. Hon går men först morrar hon son ibland går över i ett skall. Beteendet har eskalerat och det känns som att inget fungerar. Tacksam för hjälp.

  SvaraRadera
 9. Hej!...jag och min man har en Kromfohrländer som vi skaffade när vår dobermann dog. Min man är med henne alltid och hon är med på hans jobb. Hon är två år. När hon var ett halvår började hon morra åt mig helt plötsligt tex när jag böjde mig ner och klappade henne om hon låg i soffan. Men hon morrade inte om min man gjorde det. Hon började morra vid rätt många olika tillfällen. Ändå vill hon vara med mig och kommer till mig och buffar på mig att jag ska klappa henne. Så det känns både olustigt och konstigt. Hon morrar aldrig på min man vad han än gör med henne. Jag har försökt att inte bry mig och struntat i hennes morr och gått därifrån istället. Men det är likadant så gott som varje dag. Hon morrar aldrig på min man våra vuxna söner eller min pappa och hans fru. Bara mig barnbarnet och okända som tränger sig på för mycket. Vi är noga med att tala om för alla att inte bry sig om henne utan hon är nöjd med att bara gå omkring och kolla runt lite själv. Hon är en väldigt känslig hund som lyder perfekt. Egentligen utan att vi lärt henne, hon bara är sån. En toppenhund alltså. Men hur gör jag för att hon ska sluta morra och förstå att hon behöver inte vara osäker med mig eller andra. För det är ju det hon är. Ändå har hon sen vi fick henne varit bland jättemycket folk dagligen.
  Hoppas du kan hjälpa mig för jag är verkligen ledsen för detta. Så här vill vi ju inte att det ska vara. För jag vet ju att hon är riktigt toppen när hon är med husse tex. Mvh Anna

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera