onsdag 27 augusti 2014

Kurs eller Enskild träning ?

Det är inte ovanligt att jag blir uppringd av en hundägare som säger så  här; vi har problem med vår hund och vi vill gå på en kurs, har du en kurs som passar oss?
Frågan kan tyckas vara relevant, men när jag frågar vad för problem de upplever med sin hund, är det ofta problem med hundmöten, stressrelaterade problem eller att hunden har svårt att vara tillsammans med andra hundar utan att skälla konstant och varva upp. 
Många hundägare med ovanstående problem kan intyga att kursen de gått på, med ibland upp till 10 - 20 andra deltagare, inte givit dem någonting, för pengarna. Hundens problem har ibland till och med blivit värre, typ "min hund skällde sig igenom hela kursen", eller "våra hundmöten blev värre efter kursens gång".

Mitt spontana råd till den som ringer blir nästan alltid samma. Strunta i kursen och boka in enskild träning istället. Där finns det helt andra möjligheter och tid till att fokusera på just era speciella behov,  för att kunna lägga upp en träningsplan som passar er på bästa sätt.
På en kurs är det oftast en instruktör/lärare på minst 6 deltagare (ibland många fler) som ska instruera, visa, kolla, och ge feedback till alla kursdeltagarna i tur och ordning. Det säger sig själv att tiden inte riktigt räcker till för att kunna analysera, stötta, göra upp en träningsplan och ge feedback, när problem som ovan redan finns.
Och om nu man ändå vill ge allt stöd till den enskilda deltagaren, så är risken överhängande att resterande deltagare, som har bra flyt, kommer i skymundan, och det är inte heller rätt.

En annan viktig sak som man inte heller får missa är att ställa sig frågan om hunden med stressproblem eller som har hundmötesproblem, klarar av miljön på kursen. Eller hunden som skäller konstant, därför att det är alltför mycket som hunden inte kan hantera. Klarar hunden inte av att vistas i den miljön, kommer det inte att ske någon inlärning i positiv riktning och då bör hunden få slippa. Det kan hända att hunden längre fram, efter lite träning, kan klara av att gå en kurs, och det kan vara ett bra mål att jobba emot, en morot som motiverar till träning och engagemang.

Alltför många hundar tvingas in i miljöer på olika kurser, miljöer som de helt enkelt inte klarar av, inte för att hundägaren vill illa, utan förmodligen pga okunskap. Här är det instruktörens skyldighet tycker jag att upplysa om att enskild träning är ett mycket bättre alternativ. Under årens lopp har jag plockat ut flera kursdeltagare ur mina kurser, när det inte har fungerat, och istället erbjudit dem enskild träning, men mycket bättre resultat. Och det har kommit hundägare till mig som har gått både en och flera kurser hos någon annan, utan att ha kommit tillrätta med sina problem, och det är både synd och onödigt.

Så, tänk till, innan du anmäler dig till en kurs. Är det rätt miljö för dig och din hund? Är du tveksam, låt bli. Sök rätt på en kursinstruktör eller hundpsykolog som använder belöningsbaserade träningsmetoder och boka in dig och hunden på enskild träning istället. 

Det blir både bättre och billigare i längden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar