onsdag 26 november 2014

Nosework - såklart, där alla kan vara med!

Nosework(NW) eller K9 Nosework som det heter i USA, där det kommer ifrån, är på framfart i Sverige och resten av Skandinavien.
Redan när jag först hörde talas om det för snart ett år sedan bestämde jag mig för att detta var definitivt något jag ville lära mig och mina hundar. Jag utbildade mig i början av året till NW instruktör och har haft kurser i NW sedan i april. Som med allt annat som är nytt, får man göra som man lärt sig på utbildningen och samtidigt prova sig fram för att hitta smidiga lösningar och ha ett bra kursupplägg. För någon vecka sedan hade jag dessutom förmånen att få träffa Ron Gaunt i Göteborg, en av de som grundat sporten. Han höll ett tvådagars seminarium samt ett kvällsföredrag och det var verkligen intressant och lärorikt att höra honom och få ta del av hans gedigna kunskaper. 
Jag tänker dela med mig lite av det han förmedlade om NW för att väcka nyfikenhet och intresse för denna härliga hundsport.


Sporten har funnits sedan 2006 och grundades av tre proffs som jobbade med att utbilda sökhundar inom polis och tull, alltså söka narkotika och sprängämnen. Ron Gaunt är polis och har arbetat större delen av sitt liv med att utbilda hundar. 
Tanken med NW var att kunna erbjuda ett enkelt och roligt sätt att kunna aktivera sin hund på men också kunna tävla om man så vill. 
Det ska vara enkelt och roligt och alla hundar får vara med, oavsett ras, ålder, ev.handikapp och personlighet. Även hundar med olika problem är välkomna. I USA finns det många ”shelterhundar”(hundar som ingen vill ha, omplaceringshundar), betydligt fler än i Sverige, med diverse trauman med sig i bagaget, och många i USA som hållit på med sporten intygar att NW fungerat lite som terapi för hundarna. Hundar med olika handikapp kan göra ett fantastiskt jobb, så länge nosen är med. Den osäkra och blyga hunden får ett bättre självförtroende på kuppen och den överaktiva hunden får utlopp för sin överskottsenergi.

Rent praktiskt går sporten ut på att hunden ska leta efter, hitta och markera tre olika dofter i fyra olika miljöer. Dofterna i Sverige är Eucalyptus, Lagerblad och Lavendel. Miljöerna är inomhus, i behållare, utomhus samt utanpå fordon. Ganska likt hur narkotikahundar jobbar.
För de som vill tävla finns det tre klasser i olika svårighetsgrader, och i dagsläget har vi haft två tävlingar i Sverige.
Sporten är också helt befriad från all form av lydnadsträning, det handlar bara om doft, nos och problemlösning.

 

Ron delade med sig av många intressanta saker och tyckte att följande var viktigt:
- Keep it fun and simpel! Det ska alltid vara roligt för både hunden och människan.
- När hunden söker, får hunden utlopp för sina naturliga instinkter som att jaga, få använda sin nos och lösa problem. Ron menade också att vi inte lär hunden något egentligen, eftersom det handlar om hundens naturliga medfödda instinkter, att jaga och skaffa mat och att överleva. Det handlar mer om att få hunden att förstå hur vår lek fungerar.
- Hunden ska göra jobbet och vi ska tänka på att påverka hunden så lite som möjligt och att faktiskt lita på vår hund. Detta skapar starka band mellan oss och hunden. Ron pratade också om att det är viktigt i sökarbetet att hunden fungerar självständigt och inte är beroende av oss hela tiden. Den självständigheten som vi tar ifrån hunden genom att lära den att be om lov i många situationer, behöver nu ges tillbaka lite, för att få en självständigt sökande hund. Den tanken gillar jag skarpt eftersom jag tycker att alldeles för många hundar idag är alltför beroende av oss och inte kan lösa problem själva längre utan att hela tiden fråga oss om hjälp.

Kort och gott kan man säga att NW är en hundsport
- på hundens villkor
- där vi litar på hunden & lyssnar på hunden
- där hunden spelar huvudrollen
- där hundens naturligt medfödda instinkter blir belönade
- där vi jobbar som ett team tillsammans med hunden och vår relation förstärks
- och där vi alltid har roligt

 
På kursen med Ron delades vi in i två grupper, de som inte hade någon erfarenhet av NW och vi andra som tränat ett tag. Nybörjarna fick börja från början med lådsök med godis för att få ett riktigt bra sökmönster och uthållighet hos hunden, och vi andra fick ganska svåra doftsök, där våra hundar verkligen fick klura på vissa av sina uppgifter.

Det är framförallt två saker som jag fick med mig som viktiga lärdomar från kursen:
1- Lita alltid på din hund. Vid ett av söken markerade Pinpon inte en av doftgömmorna, och han är ganska vass på sina uppgifter. Det visade sig efteråt att just den var tom, alltså ingen doft fanns att markera. Ron var lite smårolig efteråt vid genomgången och sade att Pinpon ägnat ca 5 minuter åt att berätta för oss att det inte fanns någon doft att markera, så varför insisterade vi på det?
2 - Var inte rädd att ge den lite erfarna hunden riktigt svåra uppgifter ibland, och ge hunden gott om tid att lösa problemet. Hunden fixar det oftast och utvecklas verkligen på kuppen. Sista utomhussöket var riktigt svårt, med 3 doftgömmor på olika ställen ganska högt upp på ett staket. Det tog tid men Pinpon löste det, fast jag var lite tveksam från början, undrade om han skulle fixa det. Såklart han gjorde:)


Jag kommer fortsätta erbjuda kurser i NW, både för nybörjare och lite mera erfarna och hoppas kunna hålla en träningstävling till våren. Och får vi igång en träningsgrupp blir jag jätteglad.

Detta är en fantastisk hundsport och den kommer säkerligen att bli lika stor här i Sverige som i USA om några år. Jag gillar enkelheten, man behöver inte ge sig ut när vädret är dåligt, man behöver ingen sökbana eller andra attiraljer utan man kan träna precis var som helst, och man kan lägga träningen och sina ambitioner precis på den nivån som passar en själv.
 
Här är några hemsidor att kika in på, för dig som blir nyfiken:
Svenska Noswork Klubbens sida: www.snwk.se
National Association of Canine Scent Work:
www.nacsw.net
www.k9nosework.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar