måndag 2 mars 2015

Idag är jag glad:)

Idag är en alldeles fantastisk dag!
För snart två år sedan ville Pinpon inte vara med om någon kloklippning mer. 
Kombinationen av jättehårda klor, jättekänsliga tassar och vanlig klotång var helt fel. Det gick så långt att jag funderade över att lämna bort honom för att klippa klorna. 
Men det gjorde jag inte. Målet var givetvis hela tiden att han skulle vilja vara med frivilligt men jag förstod att det skulle ta tid. Vi löste det med att hjälpas åt jag och min man. Han matade Pinpon med tonfiskpastej och under tiden klippte jag klorna. 
Jag gjorde en deal med Pinpon: Du får tonfiskpastej mot att jag får klippa dina klor. I början kunde jag klippa en klo åt gången, sedan två osv.
Han var inte precis överförtjust och drog undan sina tassar emellanåt. Det var helt ok. Då försvann även tuben med tonfisk. Men den ville han väldigt gärna ha så det gick bättre och bättre. 
Så har vi hållit på  i snart två år nu. För ungefär en månad sedan ville jag testa igen. Få honom till det ultimata målet att frivilligt ge mig tassen och låta mig få klippa en klo åt gången.  
Så vi började träna igen. Med klicker och belöning i små steg. Målet var hela tiden frivillighet från hans sida. Inget tvång och inget tjat. Bara frivilligt ge mig en tass och bli belönad för det. 
Och idag är vi i hamn!
Idag har jag fått klippa klor både fram och bak med en lugn och trygg hund som glatt mumsade i sig sitt belöningsgodis. 
Hemligheten bakom vår framgång är att jag lagt upp det precis som vilken träning som helst, typ backa, snurra runt eller apportera. Jättekorta pass, gott godis, helt frivilligt från hundens sida och väldigt roligt och lustfyllt. Det har också gjort stor skillnad för mig att slippa känna att vi måste lyckas. Jag har ju hela tiden känt att vi kan klippa klorna på det andra sättet om det behövs och jag har därmed också känt mig lugn och avspänd. 
Och sist med inte minst bytte vi redan i ett tidigt skede verktyg. Vanlig klotång är ingenting för Pinpns klor, numer använder vi en väldigt vass kabeltång som fungerar ypperligt till hans stenhårda klor. 

Så dagens lärdom är att inte ge upp, att inte vara rädd för att hitta tillfälliga lösningar utanför boxen och att göra träningen kort, lustfylld och med målet att hunden helt frivilligt vill vara med. 
Idag är jag glad:)) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar