tisdag 16 juli 2013

Snart är det dags!

Vi är mitt i sommaren och njuter fullt ut av den, speciellt med tanke på att vi haft en riktigt bra sommar så här långt med sol och värme. Jag sitter med höstens planering av kurser och annat och det ser ut att bli en riktigt rolig höst med många roliga aktiviteter. Tänker på vad som gör en kurs bra eller mindre bra.
Det är alltid minst två som kommer på en kurs: hunden och dess människa. Det innebär att det finns två olika individer som man bör tänka på och som skall ha det bra på kursen och trivas. Två individer som  har olika behov och som tänker olika.


Hundägaren vill ofta lära sig hur man tränar sin hund med målet att få en lydig hund som lyssnar och många människor är sociala och vill därmed även ha trevliga kurskamrater. Hundägaren har aktivt valt kursen och har därmed kontroll över saker och ting.
Hunden däremot har ingen större kontroll alls över saker och ting på en kurs. Hunden följer snällt med och undrar givetvis vad som skall hända. För en hund är det viktigt att ha överblick över en ny miljö, att få kolla in övriga hundar och människor och att få LUKTA. Genom att få en överblick och genom att få lukta i lugn och ro, ger hundägaren sin hund en stor möjlighet att bli trygg i den nya miljön. Trygghet är nyckeln till allt gott och det är en viktig trivselfaktor. Hundar är olika, vissa vill fram till andra hundar för att hälsa, andra vill inte det, utan vill kolla in på lämpligt avstånd först tills de är lugna och trygga. Det här med AVSTÅND är viktigt för hundarna och jag har skrivit om det förut, hur viktigt det är att hjälpa sin hund med rätt och lagom avstånd för att hunden skall kunna vara avslappnad i framför allt en ny miljö. Vad hunden också behöver på en kurs är VÄGLEDNING och hjälp av sin människa (hundägaren). Vi som håller i kopplet har ett stort ansvar att se till att ge hunden vägledning i rätt riktning och visa den vad vi vill att den skall göra i den givna situationen. Vägledning betyder att vi belönar hunden när den gör RÄTT dvs. att vara uppmärksam på sin hund och när kopplet är slakt, när hunden är tyst och när hunden ser hyfsat avslappnad ut BELÖNA den. Vägledning kan också vara att jag smackar på hunden (betyder - kom följ med mig, så går vi bort här istället). Följande scenario är inte ovanlig: hund och människa dyker upp på kursen, hunden hoppar ur bilen och är allmänt nyfiken och vet inte varför den är här.Den börjar nosa runt och är från början ganska lugn. Hundägaren glömmer bort att belöna detta och har fullt upp med sig själv och har ganska lite koll på vad hunden gör. Allteftersom hunden inte blir vare sig belönad för gott uppförande eller får vägledning om vad den skall göra stiger hundens upphetsning och den börjar flänga i kopplet, småskälla på de andra hundarna och nu vaknar hundägaren till. NEJ, SLUTA, är den vanliga kommentaren från hundägaren, men hunden lyssnar inte alls längre för nu har stressnivån stigit rejält.

Så här ser det ut på många kurser, och det finns fler frågor att besvara:
1.Vad lär sig hunden?
svar: Ingenting bra iallafall, kanske att när vi går på kurs skall man börja varje kurstillfälle med att flänga i kopplet och skälla på andra hundar.

2.Kan hundägaren göra det annorlunda?
svar: Ja, hundägaren kan börja med att själv vara förberedd när hon stiger ur bilen innan hunden tas ut. Därmed kan hon belöna hunden direkt när hunden fortfarande är hyfsat lugn och kopplet är slakt och hunden är tyst. Här ökar chansen att hunden lär sig någonting bra dvs. att när jag lugnt tittar på de andra hundarna får jag någonting bra från matte/husse, vilket ökar chanserna att hunden gör om det, och det blir en god vana.

Sedan har vi det här med hundens VÄLBEFINNANDE när vi är på kurs.
På mina kurser tjatar jag alltid om att HUNDEN SKALL HA DET BRA. Vad innebär det egentligen i praktiken?
Följande saker tycker jag är viktiga att tänka på när man är på kurs med sin hund för att man skall kunna säga att hunden har det bra:
- få tillräckligt med avstånd till andra hundar för att slippa morra/skälla ifrån
- få tillgång till vatten under träningen (missas ofta)
- få många, många möjligheter att bli belönad för bra saker (titta lugnt, vara tyst, kopplet slakt, utföra våra övningar bra mm.)
- slippa ett halsband som ger strypkänsla och höjer stressnivån rejält, framför allt på unga hundar och hundar som blir uppspelta på kurs (och vilka blir inte det ;)) Ett bekvämt sele är mycket mer behagligt för hunden och hjälper till att skapa ro i kroppen.
- Många pauser som hjälper hjärnan att fokusera bättre
- En TRYGG OCH lugn matte/husse som hjälper hunden med allt ovanstående.Som kan avläsa sin hund och hjälpa den att hitta lugnet och tryggheten.

Summan av kardemumman är att det är vår skyldighet att hjälpa våra hundar på kurs på bästa sätt. De har inte en aning om varför vi är där (inte i början) och vad som skall hända och vad som förväntas av dem.
Det är också vi som bör se till att ingen hund utsätts för en miljö som den hunden inte klarar av att hantera.
Vad innebär det i praktiken?
Ni har säkert sett det på kurser, när en hund som redan från början är alldeles för uppspelt, tvingas in bland andra hundar eller i trånga passager och till slut pallar hunden inte mer. Den säger ifrån genom att göra ett utfall där den skäller och kastar sig i kopplet mot det som är jobbigt, oftast en annan hund. Hundägaren och ibland även instruktören STRAFFAR då hunden genom att banna den och rycka i kopplet. Ibland går de även längre med att fysiskt tillfoga hunden smärta på olika sätt.
DETTA ÄR INTE ETISKT FÖRSVARBART och DETTA ÄR INTE HUNDTRÄNING!
Vi har ingen rätt att utsätta en hund för saker som den inte klarar av för att sedan straffa den.

Tyvärr händer sådana här saker på kurser runtom i landet hela tiden, men jag vill få er som läser att förstå att det är inte OKEJ att göra så.
Kursinstruktörer som tillåter sådana här saker på sina kurser, är inte kompetenta att hålla kurser tycker jag, och de borde ägna sig åt andra saker istället.


VÅRA HUNDAR ÄR VÅRA VÄNNER, eller hur? Våra vänner är vi rädda om och vi vill behandla dem på allra bästa sätt. Därför skall vi vara rädda om våra underbara hundar som snällt och glatt följer med oss på våra kurser. Vi skall se till att de lär sig bra saker och att de hamnar i sådana miljöer så att de klarar sina uppgifter på bästa sätt. Då får vi harmoniska hundar och även glada och stolta hussar/mattar:)

Lycka till med att hitta den rätta kursen för dig och din hund!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar